Прага от Варна

ПРАГА
13-16 март 2021 – 199 евро
23-26 април 2021 – 299 евро
4 дни / 3 нощувки

Прага е градът, в който буквално може да си направиш вана с бира, да опиташ вкусен джолан или да се разходиш по романтичния Карлов мост. Годините не успяват да отнемат от атмосферата му. Колкото повече време минава, толкова повече славата му пленява всеки, дръзнал да докосне сърцето на Прага. Разположената на река Вълтава чешка столица е известна в целия свят със своята многообразната архитектура, съчетаваща барок, рококо, готика, романтизъм, кубизъм и още и още. Ето защо Прага е признат за един от най-красивите градове в света.

ПРЕДВАРИТЕЛНА ПРОГРАМА:
1 ден – 05. 00ч. събиране на Терминал Заминаващи за полет до Прага в 06.20 ч. Кацане в 07.40 ч. Трансфер от летище до хотела. Свободно време или по желание в 9.30 ч. обзорна четиричасова обиколка на Чешката столица. Обзорната обиколка на Прага съчетава всички забележителности, които очаквате да видите в Златния град. Дворци, църкви, градини и калейдоскоп от история и легенди, поднесени на български от екскурзовод, за който Прага е страст и вдъхновение, ще направят незабравима първата ви среща с хилядолетния град.
Пешеходната разходка започва с Пражски Храд или Храдчани, един от най-внушителните крепостни комплекси в Европа, където Катедралата Свети Вит, Базиликата Св. Иржи, Стария кралски дворец и Златната уличка чакат да ги откриете. Храдчанске намести (Храдчанския площад) и изумителната гледка отвисоко над града, известен със своите с хиляда кули, ще поискате да отнесете завинаги със себе си най-малкото на снимка.
От другата страна на река Вълтава, Старе Место вие тесните си улички в същински лабиринт, който мами да се изгубиш в пъстрата какафония от дюкянчетата за сувенири, галерии, изкусителни кафенета и бирарии. Старият град е и мястото на първите заселници на града. Едва през 14 век Император Карл IV разширява района, построявайки около него „Нов“ град. Двете части са разделени от улица „На Пржикопе“. Интересни забележителности на Стария град са Староместкият площад с астрономическия часовник, църквата на Дева Мария пред Тин и Карловия мост. Характерни са и тесните улици сред които най известна е Карловата улица започваща от площада на кметството с часовника и извеждаща до Карловия мост. Староместкият площад и църквата Св. Дева Мария са централното място на Стария град. Разположен между Вацлавака и Карловия мост, площадът е непрекъснато оживен от туристи, особено през летния сезон. Около площада се намират две църкви – Дева Мария пред Тин (построена в готически стил) и бароковата Свети Николай. На площада е разположено старото кметство на града, известно с кулата с астрономическия часовник. В центъра на площада се намира паметникът на Ян Хус – църковният реформатор, който е изгорен на клада заради идеите си. Паметникът е построен през 1915 г., за да отбележи 5 века от неговата смърт.
Защо Прага е златна, какво похапват и обичат да правят чехите в свободното си време, къде готвят най-вкусно и коя е най-добрата чешка бира са все въпроси, отговорът на които ви чака в Прага. .
Настаняване в хотел U zlateho Stromu 4* – на 300 м от Карлов мост в Стария град.
Привечер по желание може да се насладите на една от най-красивите гледки от панорамната тераса на ресторант U Prince. Нощувка.

2 ден Закуска. Свободно време за самостоятелно посещение на забележителности или по желание вариант 1 – полудневна екскурзия в Нове Место. Вацлавският площад е модерното сърце на Прага, където се провеждат най-значимите културни и политически събития в Чехия. Тук е изграден търговски център сред прекрасни сецесионни сгради. Разходката започва от сградата на Националния музей, статуята на Св. Вацлав, паметната плоча на Ян Палах, Франтишканската градина, църквата „Дева Мария Снежна“, улица Мелантрихова, Ставовският театър, известен с премиерата на операта Дон Жуан на Волфганг Амадеус Моцарт. Продължаваме покрай кубистичната къща на Черната Мадона, Барутната кула и пристигаме пред сецесионният Общински дом. Посещение на церемониалните зали на Общинския дом с професионален екскурзовод. Тук ще се потопите в невероятния стил на този бивш Царски дворец и ще дочуете музиката на Сметана в голямата бална зала, ще ви се прииска да порисувате с Муха в Кметската зала, декорирана от този невероятен чешки художник.
Най-известната сграда Арт Нуво е популярна спирка за посетителите привлечени от златните украси на този стил, стъклописа, скулптурата, както и редовните концерти и изложби. На фона на този невероятен спиращ дъха декоративен стил в едно от кафенетата – ще си починем на чаша кафе или чай.
Следва посещение на Народния музей. Националният музей (Národní muzeum) e чешки музей, в който се създават, съхраняват и показват природо-научни и исторически колекции. Той е основан през 1818 г. от Кашпар Мария Щернберг. Историкът Франтишек Палацки също много допринася за самия музей. Преди да се построи сградата на музея, колекциите били изложени в няколко благороднически къщи. Сградата на националния музей е творение на архитекта Йозеф Шулц, като построяването му е извършено в периода 1885 – 1891 г. В наши дни националният музей е побрал над 14 милиона експоната от история, изкуства, музика, библиотечно дело. Най-високо оценяваните департаменти са департамента на праисторията, на класическата археология, на етнологията, на нумизматиката и на театъра. Ние с нашия екскурзовод ще се изкачим до купола на сградата и ще се потопим в богатия интериор на вътрешността. Доплащане – 20 евро.
Следобед – свободно време.
Вариант 2 – целодневна екскурзия до Дрезден – столицата на Саксония – живописно разположен на река Елба с екскурзовод на български език. Цена при минимум 6 записани туристи – 140 лв на записан турист. Продължителност – 8-9 часа. Екскурзията включва пешеходна обиколка на Стария град на Дрезден – Цвингера, Старият кралски дворец, Фрауенкирхе – Женската църква, Стената на Саксонските крале. В свободното време по желание могат да се посетят: музея Старите Зелени сводове в Двореца Резиденцшлос – един от най-големите музеи – съкровищници в света с богатствата на Август Силният, сред които уникални накити от злато, планински кристал, кехлибар, слонова кост, сребро и диаманти и др., Галерията на Старите майстори – с произведения на Дюрер, Тициан и др., /вход 14 евро/, Купола на Фрауенкирхе /вход 8,50 евро/ и др.
Прибиране в хотела късно следобед
По желание – в 18.00 ч. вечерна двучасова разходка по Вълтава с вечеря на шведска маса – 30 евро. По време на този круиз ще можете да се полюбувате на красотата на Чешката столица през отиващата си част от деня и да видите светлините на нощна Прага. Ще имате възможност за избор сред традиционните чешки ястия от студения и топлия бюфет, а който не е опитал прочутата Чешка Бехеровка – този аперитив ви очаква на входа за добре дошли. Нощувка.

3 ден /6 септември/ Закуска. Днес ще продължим нашата обзорна обиколка на Прага представяща всички забележителности, които очаквате да видите в Златния град.
Пешеходната ни разходка /около 4 ч./ започва с посещение на Манастира Страхов, където се намира най-красивата средновековна библиотека в Европа.
Ще продължим с Лорета – този църковен комплекс дължи името си на стара католическа легенда, свързана с едноименния италианския град Лорето. Според нея, къщата на Дева Мария в Назарет била пренесена от ангели по чудотворен начин до град Лорето през 1278 г., за да бъде спасена от езичниците. Следвайки легендата, католическите свещеници започват да строят копия на тази къща на различни места по света. От XVII век насам, само в Бохемия и Моравия са построени над 50 лоретански параклиса. Параклисът в Прага, в който дори са вградени няколко тухли и една подпорна греда от италианския оригинал, се нарича още „Санта каза”, което на латински означава „Светата къща” и e точно копие на преместената къща на Дева Мария. Параклисът е построен между 1628 и 1631 г., по идея и със средства осигурени от графиня фон Лобковиц. По-късно около къщата започва изграждането на стени с прекрасни гипсови статуи, представляващи сцени от Стария завет и живота на Дева Мария. Нейна абаносова статуя е поставена в олтара на параклиса. Като част от комплекса са построени и други сгради, най-впечатляваща от които е църквата „Рождество Христово”, наричана за кратко „Лорета” от жителите на Прага. Голямата гордост на църквата е нейната камбанария, съоръжена с 30 камбани и механизъм, който ги задвижва, за да изпълняват прекрасни мелодии. В съкровищницата на „Лорета” има и забележителна колекция от произведения на изкуството, религиозни одежди и други ценни предмети. Най-впечатляващият експонат е диамантената дарохранителница „Пражко слънце”, направена във Виена в периода 1696 – 1699 г., по която блестят 6222 скъпоценни камъка.
Днешната ни разходка ще завърши с посещение на църквата на Дева Мария Победоносна, постоена през 1613 г. на централния олтар на коятое поставена восъчна фифура на бебето Исус, дълга 47 см. Известна като Младенецът Исус от Прага, за нея се смята, че е чудотворна и е защитавала Прага от холерата и от рзрушения праз тридесетгодишната война. Днес нестихващ поток от поклонници посещават статуята, предимно от Италия, Испания и Латинска Америка.
И преди да се потопим сред обаянието на един от най-красивите европейски мостове – Карлов – ще се насладим на красотата на една от Пражките Барокови градини – включена в световното културно наследство на ЮНЕСКО – Vrtbоvska Zahrada /вход 100 крони/. Незабравима гледка към златна Прага и към легенди, художници и знанятчии, към Кирил и Методий, махащи благослконно от пиедестала си – изумителни гледки, накъдето и да се обърнеш, превръщат разходката ни в неповторимо преживяване. Доплащане – 25 евро. Нощувка.

4 ден
Ранно освобождаване на стаите. Трансфер в 05.45 ч.. до летище за полет от Прага в 08.10 ч. до Варна. Кацане в 11.25 ч.

Цената включва:
• самолетен билет Варна – Прага – Варна
• летищни такси
• 3 нощувки със закуски в хотел 4* – U Zlateho Stromu или подобен
• трансфер летище – хотел – летище
• медицинска застраховка
• водач от фирмата организатор
• екскурзоводско обслужване на място от представител на организатора на български
• ръчен багаж с размери 40*30*20

Цената не включва:
Входни такси за обектите по програмата:
Куфар до 20 кг – /подлежи на потвърждение в момента на записване и заявяване/
Ръчен багаж с размери 55*40*23 см до 10 кг – 30 евро /цената подлежи на потвърждение в момента на записване и заявяване/
Доплащане за единична стая – 110 евро
Лични разходи
Билети за градски транспорт по време на екскурзиите – 2 евро
Слушалки – 2 евро на ден по време на екскурзиите

Екскурзии по желание:
1. Класическа обиколка на Прага – 25 евро,
2. Класическа обиколка Нове место с посещение на Общински дом и Народния музей – 20 евро
3. обзорна обиколка на Мала Страна – 25 евро
4. Круиз по река Вълтава с вечеря и аперитив /без вкл. напитки/ – 30 евро
5. Дрезден – 70 евро
Цена на екскурзиите за деца до 6 години – на запитване
Екскурзиите се заявяват и заплащат предварително.

Условия за резервация: изискуем аванс при записване – 150 ЕВРО за април, 90 евро за март
Анулации: заплатения аванс при записване е невъзвръщаем.
Цената е валидна до изчерпване на местата.