Сибиу-Сибинфест- Турда

Русе – Куртя де Арджеш – Сибиу – Турда – Русе

 най-големия фестивал в Сибиу 

1 ден: Отпътуване от Русе в 7,00 ч. / 350 км/. На път за Сибиу разглеждане на манастира Куртя де Арджеш., основан 1512 год./ Куртя-де-Арджеш – град в Румъния, на р. Арджеш, в Южните Карпати, курортно селище. 17 хил. жители. Основан в 14 в., бивша резиденция на епископите и князете на Влахия/. Останки от княжески дворец / 14 в./, кръсто-куполна църква св. Николай / 1352 г./, епископска църква / 1512 г./. Пристигане в Сибиу в късния следобед. Разглеждане на Сибиу – историческия център: Централният площад с католическата църква и Кулата на старото кметство, дворецът „Брукентал“, Малкият площад, площад Хюет, Мостът на лъжците. Настаняване. Свободно време за посещение на Сibinfest най-големия фестивал в Сибиу.   Нощувка.

2 ден: Закуска. 2 ден: Закуска. Свободно време в Сибиу или посещение на най-атрактивната Солна мина Турда
.Нощувка.

3 ден: Закуска. Продължаваме към Манастир Хорезу с посещение на най-големия манастирски комплекс във Влахия, основан 1690г, шедьовър в стила Бранковяну, включен в културното наследство на ЮНЕСКО, известен с богатата скулптурна украса, религиозните композиции, колекцията от фрески и икони. Град Хорезу се намира в окръг Вълча между градовете Ръмнику Вълча и Търгу Жиу. Това малко градче е основният керамичен център в страната, той привлича много румънски и чуждестранни туристи. Керамиката на Хорезу, изкуство от векове, бе регистрирано през 2012 г. в списък на нематериалното световното наследство на ЮНЕСКО.Тук изкуството на керамиката се предава от баща на син в семействата на грънчари, които увековечават техниките за преработка на глината. Основните символи използвани за украсата на керамиката в Хорезу са вдъхновени от флората и фауната: на петела, елата, змията, кокичетата, дървото на живота. Използваната глина е уникална и се намира само на хълм Улмет, близо Хорезу. Тук могат да се видят най-великите майстори грънчари от региона, които работят с глина през цялата година, създатели на различни форми и местни символи. Сред 27-те семейства на грънчари в града всяко едно от тях предлага обиколка на ателието си на туристи и предлага своите продукти. Пристигане в Русе вечерта.

Дати: 23.09.22


Цената включва:

  • транспорт с автобус
  • 2 нощувки със закуски в хотел 3*
    екскурзоводско обслужване

Цената не включва:

  • доплащане единична стая – 80 лв
  • застраховка – медицинска застраховка с покритие 5 000 евро за лица до 69 г. – 3 лв.; за лица от 69 г. до 80 г.- 6 лв.
    Лица над 80 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие
  • вход за Турда 

възрастен-40 lei 
ученици-15 lei 
пенсионери над 65 г. -15 lei  

Цени на музеи:
манастира Аржеш  –  2  леи
Сибиу – палат  Брукентал – 12 леи
Сибиу – Музей история на фармацевтиката  – 10 леи
Сибиу – кулата на кметството – 2 леи
Сибиу – Евангелистка църква – 5 леи

НЕЩО ПОВЕЧЕ ЗА СИБИУ

Сгушен сред планините на великолепната Трансилвания, Сибиу (някогашният Херманщат) се извисява като едно изящно произведение на изкуството – с готическата си катедрала, красивите архитектурни сгради и най-вече с атмосферата си, запазила духа на града от едни по-други времена, когато красотата е била водещ еталон, а всичко останало е идвало след това. Защото и днес в Сибиу можете да се почувствате като в немски град от Средновековието и да се насладите на спокойствието и хармонията, царящи навсякъде.

Населението на Сибиу е 155 000 души, като той е важен културен център на региона. Културното му наследство е дотолкова респектиращо, че през 2007г. градът е избран за Европейска столица на културата. От тогава датират и много инициативи на кметството, които превърнаха града в още по-приятно място за посещения и привлякоха много туристи. Разположен в географския център на Румъния и заобиколен с планини отвсякъде, Сибиу е най-лесно достижим с железопътен транспорт и автомобил, а за пристигащите от Германия, Австрия, Великобритания и Испания има директна връзка по въздуха. Сибиу се намира на 140 км. от град Брашов и на 280 км. от румънската столица Букурещ.

Туристите идват в Сибиу главно заради Стария град. Той е разположен на десния бряг на река Сибин, върху хълм, извисяващ се 200 метра над водата. Големият площад в Стария град е център на града от 16 век. Внушителните му размери – 142 м. дължина и 93 м. ширина го правят най-големият в цяла Трансилвания. Центърът на площада често става сцена на различни артистични прояви и концерти. Почти в самия център на площада от земята извират десетина фонтанчета, които превръщат мястото в голяма атракция в летните горещини, когато децата буквално се накисват в тях.

Дворецът Брукентал е една от най-посещаваните забележителности в Сибиу и най-ярък бароков паметник в Румъния. Построен през 18 век, той е резиденция на трансилванския губернатор Самуел фон Брукентал. Днес в него се намира част от музея Брукентал с изящни експонати на ренесансовото изкуство. В близост до двореца е друга барокова сграда, наречена Синята къща.

Разхождайки се в Стария град, няма как да не забележите уникалните прозорчета на къщите, каквито няма да видите на друго място – те представляват едни големи очи, широко отворени от покривите към вас. Те така и се наричат – очите на града. Типични са за къщите строени между 15-ти и 19-ти век, които също са в бароков стил.

Градът има още няколко площада. Площадът Хюет е известен с евангелистката си лутеранска катедрала и готическите сгради, разположени около нея.

Много неща може да се видят в Сибиу, но може би най-важното е наистина атмосферата на този съхранен град. Разхождайки се по спокойните улици и наслаждавайки се на великолепни образци на архитектурата от барока и готиката, вие ще се пренесете в един друг свят, отдавна изчезнал, но оставил следи след себе си. Можете да се насладите на службата в катедралата, която все още се води на немски език, да послушате онемели органа, свирещ произведения на Йохан Себастиан Бах и в заключение да се отбиете в някой от местните ресторанти, които ще ви изненадат както с местна кухня, така и с изтънчени специалитети на италианската кухня. А ако решите наистина да вкусите нещо специално – поръчайте си боб в гърне от хляб – ще ви сервират бобената вкусотия в питка, с формата на гърне, която бихте могли също да си похапнете.