Гайдарско надсвирване в с. Гела, Смолян и Момчиловци

Тридневна екскурзия от Русе и Велико Търново по маршрут :

с. Момчиловци, Смолян , Широка лъка, с. Гела Каньона на водопадите,Бачковски манастир
05.08-07.08- 175 лв

1 ден.  Отпътуване от Русе в 6 : 30 ч. за с. Момчиловци- едно от най-красивите родопски села. От селото започваме пешеходен тур м.Допчов камък и Кърджалийски камък-мястото където се ражда песента „Тръгнал Тодьо на гурбет“.При възможност -посещение на Национална Асттрономическа Обсерватория Рожен с интересна беседа и гледка към невероятната прелест на Родопите .Отпътуване към Смолян. Настаняване. Възможност за родопска вечер в типична механа.Нощувка.

2 ден. Закуска.Отправяме се към Широка Лъка –архитектурен и фолклорен резерват. Широка лъка е известна още и със своите автентични родопски къщи и Националното училище за фолклорни изкуства. Тук ще имате възможност да изпиете ароматно кафе сред прекрасната природа и архитектура.Отпътуване за с.Гела. Гайдарското надсвирване в родопското село Гела се провежда традиционно всяка година в първия уикенд на м.август. Надсвирването се провежда на поляните до параклиса Св.Илия над селото. По време на надсвирването се въртят чевермета, по поляните се простират шарени черги, а мелодиите на гайдите звучат до късно Връщане в Смолян. Нощувка.

3 ден . Закуска. Преход по пътека до Каньона на водопадите .Дългата 6 километра екопътека доказва, че понякога човешката ръка може да разкрие и допълни красотата на природата, вместо да я опорочи. Дървените мостчета, парапетите и стъпалцата създават усещане за лично, близко общуване с вълшебната природа. Всяка крачка разкрива нови и нови възхитителни гледки към повече от 46 водни прагчета, каскади, които скокливо съпровождат смаяните човешки очи до водните струи на водопада Сърцето, а след него, след стръмно изкачване – до още по-стъписващия водопад Орфей, спускащ се от 68-метрова височина.
Необходимо е да се носи суха храна.Отпътуване за Русе. По път разглеждане на Бачковския манастир „Успение Богородично“. Бачковският манастир е вторият по големина манастир в България и един от 3-те ставропигиални (другите два са Рилския и Троянския) . Свободно време за обяд. Пристигане в Русе около 21 ч.

Пакетнaта цена е в лева на човек и включва:

  • Транспорт с лицензиран автобус
  • Екскурзоводско обслужване по маршрута
  • 2 нощувки със закуски и хотел 3 * в Смолян

Цената не включва:

  • застраховка- 3 лв
  • родпоска вечер в типична механа