Одрин – 2 дни

Русе – Одрин  /2 дни/ 11.12-12.12 

Цена: 109 лв.

Одрин е основан от Римския император Адриан на мястото на старо тракийско селище и е кръстен на него – Адрианополис, на гръцки Адрианов град. Градът е превзет от османските турци през 1369 г. и служи за тяхна столица до падането на Цариград през 1453 г. Одрин е столица на съвременна провинция със същото име и има население от около 128 400 души. Градът е известен с джамията на султан Селим II. В областта около Одрин са се провели над 15 големи битки и обсади от античността до днес. Българите са побеждавали край Одрин византийците неколкократно. Първо хан Кардам разбива голяма византийска армия край Одрин. Цар Симеон обсажда Одрин, а цар Самуил го превзема и ограбва. Важна за българската история е битката от 1205 г., в която цар Калоян разгромява кръстоносците. В Одрин традиционно са живели много българи. Най-компактно българите са живели в кварталите „Барутлук махлеси“ (източно от цетъра на стария град) и „Узункалдаръм махлеси“ в югоизточната част на стария град. По тази причина е имало български мъжка и девическа гимназия до 1913 г., както и няколко църкви, от които са запазени 2 – действащата „Свети Георги“ и „Св.Св.Константин и Елена“. Голяма част от българите са изселени или убити през 1913 г. когато България губи Междусъюзническата война и после след 1920 г. В днешно време в Одрин няма българско население, но е възстановен българският културен център и функционирането на едната от българските църкви в квартал „Барутлук“, разположена на около 500 м. източно от знаменитата джамия „Селимие

1 ден: Русе – Одрин
Тръгване от Русе в 5.00 часа ж.п.гара ОМВ. Около обяд пристигане в Одрин.

Разглеждане на българската църква „Св. св. Константин и Елена“. Посещение на складовете и Марги Аутлет център със свободно време за шопинг. Настаняване в хотел. Свободно време. Нощувка.

2 ден: Закуска. Разходка в центъра – останките от Адрианополската крепост, най-голямата джамия в Турция – Селимие – /Архитектът й Синан е на 85 годишна възраст, когато сградата бива завършена. Централният й купол е с диаметър повече от 100 стъпки / 30.48 м./ и висока 45.11 м. Поставен върху осем пилона, вградени в стените, за да не нарушават вътрешното пространство. Външни подпори поддържат тежестта на 999 прозорци. Легендата разказва, че султан Селим сметнал, че ако построят джамията с 1000 прозореца ще го упрекнат, че е много алчен. В двора на джамията е поместен Музеят на турското и ислямското изкуство, колекция от оръжия и накити от древна Тракия, народни носии, килими и фина бродерия. Входът е свободен/. Разглеждане на покритите пазари, паметника на Синан, паметника на Ататюрк и паметника на лалетата. Свободно време за пазаруване по главната улица на Одрин, покрития пазар и мол Ераста.  След обяд отпътуване за България. Пристигане в Русе вечерта.

Цена на човек в двойна стая – 109 лв.

Цена на човек в единична стая – 129 лв.

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран автобус 2*/ 3*
  • 1 нощувка със закуска в хотел  3*
  • панорамна обиколка и туристическа програма в Одрин
  • Водач от туристическата агенция 

Цената не включва:

  • входните такси на посещаваните обекти
  • медицинска застраховка – 2 лв. на турист; за лица oт 65 г. до 79 г. – 5 лв. Лица над 79 г. не се застраховат!

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 40 туристи

Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 5 дни преди началната дата