Кехлибарената Прибалтика

02.09. – 10.09.2024

Ранно записване – Отстъпка от обявената по-горе цена в размер на 150 лева/турист за резервация направена и предплатена в размер на 30%  до 30.04.2024

Цена: 2250 лева

*** на човек, при настаняване в двойна стая, на база нощувка и закуска

Доплащане за единично настаняване  – 590 лева

Цената включва:

 • Сам. Биети Варна – Вилнюс и Талин-Варна сTurkish Airlines, с включен багаж: 30 кг. чекиран и 7 кг. ръчен.
 • Трансфери от/до летища/хотел
 • 1 нощувка ВВ в хотел 4* във Вилнюс –
 • 1 нощувка ВВ в хотел 4* в Каунас
 • 1 нощувка ВВ в хотел 4* в Рига
 • 1 нощувка ВВ 3 * в Сугулда
 • 3 нощувки в хотел ВВ 4* в Талин
 • Туристическа програма и пешеходни турове с екскурзовод и автобус, описана в програмата: Викнюс, Тракай, Каунас, Рига, Талин
 • Екскурзия до Турайда, Сигулда и пещерата Гутман с вкл. входна такса за замъка Турайда..
 • Шоу-кукинг и дегустация на Kibinai и krupnik във Вилнюс, Литва
 • Дегустация на вино в Кримулда, Латвия
 • Дегустация на рижки балсам в Рига, Латвия
 • Обслужване от местни гидове и лицензирани транспортни преозвачи.
 • Водач от ТО
 • Медицинкса застраховка „Помощ при пътуване“ с покритие 10 000 евро.

Цената не включва:

 • Екскурзия до Хелзинки с кораб, с включена закуска, вечеря, екскурзовод, вход за катедралата и пешеходен тур: 235 лева.
 • Екскурзия „Прородата на Естония“ с вкл. обяд, транспорт, гид, входове – 270 лева

*** Екскурзиите се завяват при записване и до доплащането на екскурзията. Осъществяват се при мин. записани 15 души.

 • Входни такси, градски транспорт, разходи личен характер извън упоменатите в програмата
 • Слушаки по време на екскурзиите – допл. 10 лева за цялата екскурзия
 • Доплащане застраховка Помощ при пътуване за лица над 65 г. – 12 лв.
 • Застраховка Отмяна на пътуване/препоръчителна/
 • Трансфер Добрич-летище Варна-Добрич – 20 лева – по желание, при мин. 10 души
 • Такса гориво, в случай, че авиопревозвачът начисли такива.
 • Бакшиш за шофьорите 10 евро/човек за цялата екскурзия – събират се в началото на екскурзията от представителя на ТО.

ПРОГРАМА:

1 ден, 02.09. Вилнюс

Полет от Варна до Вилнюс, в 3,30 часа, с Turkish Airlines, с прикачване в Истанбул.

Кацане във Вилнюс в 10,40ч. Посрещане на летището. Панорамен тур и  пешеходна разходка с екскурзовод в историческия център на столицата/включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство/: площадът на катедралата, замакът „Гедиминас“, църквата „Св. Ана“, Аушрос- портата на зората, площадът на старото кмтство, Вилнюския университет. Настаняване в хотела. Свободно време.

Нощувка.

2 ден, 03.09. Вилнюс-Тракай-Каунас.

Закуска. След закуска, в 8,30, освобождаване на стаите и отпътуване с автобус и екскурзовод за Тракай, старата столица на Литва от 14.в. Посещение на готическия замък на острова в езерото Галве. След разходката следва посещение на местен ресторант с традиционна кухня, шоу-кукинг и дегустация на „Kibinai” и “krupnik”,  приготвени от нас самите по караймска традиционна рецепта. Караймите са древна и малка етническа група, населяваща Тракай и в наши дни.

В ранния следобяд отпътуване за Каунас. Ще имаме удоволствието да посетим вторият по големина град на Литва и стара столица на държавата. Днес градът предлага на своите гости хармонична смецица от минало и модерност, култура и бизнес. Градът има очарователен исторически център, който предлага на посетителите приказна атмосфера, историко-архитектурни паметници, уютни заведения и много свежи емоции.

Пешеходна разходка в града с екскурзовод, настянване в хотел 4* в сърцето на историческия център. Свободно време. Нощувка.

3 ден, 04.09.2024 Каунас –Рига

Закуска. Отпътуване към Рига, столицата на Латвия, в 8,00 сутринта. Около обяд пристигане в града – най-големият прибалтийски град и столица на Латвия. Един от най-красивите европейски градове със собствен архитектурен стил, наречен югендщил, оправдано считан за гордостта на Латвия.

Пешеходна обиколка на стария град/под егидата на ЮНЕСКО/ с местен екскурзовод: Шведската порта, барутната кула, Парламета, катедралата „Св. Яков“, къщите на тримата братя, замакът на Рига/отвън/, Националият источивески музей и Музеят на худ. изкуство, лютеранската катедрала. Разходка до площата на кметството, къщата на гилдията на Черните глави, църквата „Св. Петър“, и статуята на бременските музиканти. След разходката ще имаме възможност да дегустираме Riga Balsam- популярната по цял свят местна напитка/включено в цената/.

Настянване в хотел 4*. Свободно време. Нощувка.

4 ден, 05.09. Рига-Сигулда-Турайда-Гутман или Латвийската Швейцария

Закуска. В 8,00 отпътуване за Сигулда, разположен на територията на Национален парк Гауя. В парка са символичните ключове на трите близки замъка, изградени по бреговете на р. Гауя:Зегеволд/Сигулда/, Фределанд/Турайда/ и Кремон/Кримулда/. Всеки замък е бил център на административна единица-кастелатура. Обект на нашето посещение ще бъде замъкът Турайда, от 13.в.,/ вход, включен в цената/номиниран за „Най-добра есенна дестинация на 2013г.“ от „Гардиан“. Замакът ще ни разкаже своята легенда за Турайдската роза, свързана с намиращата се наблизо пещера Гутман.

Дегустация на вино в местна винарна в Кримулда/вкл. в цената/.

Нощувка в Сигулда, в хотел 3*.

5 ден, 06.09. Сигулда – Талин

Закуска. В 8 часа отпътуване за Талин, столицата на Естония, най-старата в северна Европа.

Около обяд пристигане в Талин. Пешеходна обиколка на средновековния град. Ще се пренесем в света на Андерсен, скътан зад автентичните крепостни стени. Разходката включва Горния и Долния град, най-голямата православна църква на Естония“Александър Невски“, необичайните улички около кметството и кулата Дебелата Маргарита. Ще видим и най-старата аптека, отворила врати през 15 век и функционираща и днес, страдите на Великата Гилдия и Братството на Черноглавите.

Настаняване в хотел 4*, Свободно време. Нощувка.

6 ден, 07.09.  Талин: свободено време или екскурзия до Хелзинки/доп. заплащане/:

За избралите допълнителната екскурзия:

Рано сутринта/5,00 часа/тръгваме от хотела към пристанището за отпътуване в 7,00 с кораб към Хелзинки, Финландия. Закуска на кораба.

Хелзинки е разположен на брега на Финския залив, грижливо защитен от нрава на Балтийско море от над 300 скални островчета.

Пешеходна обиколка на града с местен екскурзовод, която заповча от пристанището и продължава към историческото сърце на града: площадът на Сената, , Хелзинската катедрала/вход включен в цената/, Правителствения дворец, Хелзинския университет, къщата Седерхолм, Скалната църква.

Свободно време. Отпътуване обратно към Талин с кораб в 19,00. Вечеря на кораба. Пристигане в Талин около 21,30.

 • Цена на екскурзята: 235 лв., която включва: двупосочен билет на ферибота, закуска и вечеря на кораба, пешеходна екскурзия с местен екскурзовод, вход за катедралата. Екскурзията се заявява до датата на доплащане и се осъществява при мин. 15 души.

Нощувка в Талин.

7 ден. 08.09. Талин или Ягала-Палмсе-Кясму /ЕКСКУРЗИЯ СРЕЩУ ДОП. ЗАПЛАЩАНЕ/:

Закуска. За избралите да останат в Талин – свободно време.

За избралите вълнуващата екскурзия, посветена на природата на Естния: отпътуване на североизток, към един от най-старите природни паркове на Еастония – Lhemaa.

Завладяващият северен бряг на страната предлага девствени гори, омагьосани рибарски селища и внушителни имения, като имението Палмсе, от 13 век, съчетаващо грандиозна архитектура и драматична история. След негго ще посетим Кямсу-селище-сцена на героични морски подвизи и ще посетим Морския музей, в който се пазят вековни тайни на морето, моряците, близки и далечни плавания и много други.

Около обяд ще се подкрепим с традиционен естонски обяд за да добием сили да завършим този ден на водопада Ягала – висок 8 метра и широк 50 м., най-голения в Естония. С повече късмет по поречието на реката може да видим и пъстърви и сьомги.

 • Цена на екскурзията 270 лева и включва: транспорт, екскурзоводско обслужване, входове за посещаваните обекати, обяд.  Екскурзията се заявява до датата на доплащане и се осъществява при мин. 15 души.

Връщане в Талин. Нощувка.

8 ден 09.09. Талин – Варна.

Закуска. Освобождаване на хотела. Оставяме багажа в багажното отделение на рецепцията и се отправяме към нашата последна разходка в Талин. За избралите да поспят – освобождаване на хотела до 12 часа. В 16,30 часа среща пред хотела и отпътуване към летището. Полет Талин – Истанбул-Варна в 19,40 с Turkish Airlines, през Истанбул.

Кацане във Варна рано сутрината на 10.09.2024 – 02.40 ч..

Примерни хотели по програмата:

Вилнюс – HILTON GARDEN INN VILNIUS CITY CENTER 4* или подобен

Каунас – DAUGIRDAS 4* или подобен

Рига – WELLTON RIGA HOTEL & SPA 4*или подобен

Сигулда – SIGULDA HOTEL 4* или подобен

Талин – PARK INN CENTRAL 4* или подобен

Условие за плащане:

Аванс при записване – 30% от крайната сума по договора до 48 часа от потвърждаване на резервацията.

Доплащане: до 01.08.2024 г. вкл.

Условие за пътуване: Валиден задрганчиен международен паспорт, с валидност мин. 6 месеца от датата на връщане. Туристи, пътуващи с лична карта, на свой риск поемат отговорността в случай, че турските власти проявят субективно отношение и не допуснат туриста на борда на самолета