Златен парк Луковит, Каменните къщи,пещера Очите на Бога – 1 ден

Еднодневна екскурзия от Русе 13.07.24

ЦЕНА: 60 лв на човек

ЕКСКУРЗИЯ ДО ПЕЩЕРА „ПРОХОДНА” – „ЗЛАТЕН ПАРК” /ЛУКОВИТ/

Маршрут: Разград-Русе-Луковит – Русе – Разград

Продължителност: 1 дни


ПРОГРАМА:
Отпътуване от гр. Русе  в 06.30 ч. за  Луковит. Посещение на пещера „Проходна” – Очите на Бога. Пещерата е една от най-известните и леснодостъпни в района на с. Карлуково. Пещерата представлява естествен скален мост с дължина 262 м. Има 2 входа – голям и малък. От малкия вход с височина около 35 м тръгва пътечка, която преминава през цялата пещера и излиза през големия вход (най-големия пещерен свод в България – 45 м). Проходна е естествено осветена от огромните входове и от естествените отвори в тавана – “окна”. Именно “окната” правят пещерата уникална. Разположени едно до друго, с еднаква бадемовидна форма, окната удивително приличат на огромни очи, които сякаш се взират в посетителите. Неслучайно местното население ги нарича “Очите на Господ”. Гледани под определен ъгъл, дори наподобяват лице, свело поглед надолу, а при влажно време от тях сякаш се стичат “сълзи”. Свободно време за разглеждане на пещерата.
Отпътуване за Златния парк с Каменните къщи и еко пътека „Искър Панега”. Някои ги наричат Къщите на Флинтстоун, други Хобитските къщи, но както и да ги наричаш факт е, че тези къщички те пренасят в детството, в приказните светове, които всеки един от нас е градил с въображение в съзнанието си, докато майка, му, баба му или самия той е разкривал пред себе си тайнствените светове от страниците на книгите с приказки… Голяма атракция в тази девствена природа е разходката с каяк или водно колело или лодка по спокойните води на река Златна Панега. Реката не е много голяма, но с множество красиви меандри. По време на приключението по вода можете да се доближите до лебеди, патици, водни лилии. В този оазис на дивата природа гнездят 128 вида птици, много от които са записани в Червената книга на България. Навсякъде в тучната растителност могат да се видят красиви водни кончета и пеперуди.

Разходка до парка с плаващата къщичка по р. Златна Панега и каменните къщи. Едно приказно място, дело на Андриан Йорданов – Ачо. Потопете се в очарованието на това красиво и спокойно кътче.
След обяд – отпътуване за гр.Русе -Разград . Пристигане в гр.Разград – привечер.


Цената включва :
транспорт с автобус /микробус/според броя на записани туристи по програмата
екскурзоводско обслужване
Застраховка


Цената не включва :
Входни  такси на обектите
Цената на разходката с корабче /лодка /-
лични разходи
обяд