ЕГЕЯ и о-в Бозджаада

Чанаккале -Троя – о-в Бозджаада – Кешан от Русе, Бяла, Велико Търново, Стара Загора

Продължителност

4 дни/ 3 нощувки

Вид транспорт : Автобус

Дати 2023:

20.07 – 23.07.2023

24.08 – 27.08.2023

06.09 – 09.09.2023

335 лв. – от Русе, Бяла

325 лв. – от В. Търново, Стара Загора

ДЕН 1
Отпътуване от Русе – Паркинга на ЖП гарата в 05:30ч.;
Бяла /спирка срещу Формула 1/ в 06:15 ч.;
Велико Търново в 07:15 ч.;
Стара Загора – в 10:30 ч.;
Преминаване на ГКПП Лесово/Хамзабейли, според натовареността на движението. Отправяме се към Чанаккале.
Отпътуваме за Дарданелите, като ще пресечем протока по най-дългият висящ мост в света и ще се озовем в Азия само за 6 минути! Ще усетим чара на поредното чудо, което Турция предлага на всички нас – мостът „Чанаккале 1915“. Това е един от най-големите транспортни проекти в историята на страната, реализацията на който започна на 18 март 2017 г.

Пристигане в Чанаккале – градът на бойната слава за турския народ. Белязан от дълга история, като през годините е бил под владението на древни гърци, римляни и византийци. Оживен, красив, съвременен град и в същото време съхранил отпечатъци от далечното си минало.
Настаняване в хотел 3* в центъра на града.
Свободно време по крайбрежната алея в града, снимки с Троянския кон, използван във филма с Брад Пит. Макар филмът да е заснет в Малта и Мексико, след края на продукцията конят е подарен на Чанаккале заради историческата му свързаност с древния град. Възможност за разходка и покупки в множеството магазини, пазари. До пристанището се намира Часовниковата кула, която служи за ориентир и място за срещи.
Крепостта Чименлик – намира се на брега на Дарданелите, а точно отсреща, откъм Европа е крепостта Калитбаир. Идеята била чрез двете крепости да се контролират корабите, които минават през пролива. Построена през 1452 г. от османския султан Мехмед Завоевателя (който отвел Истанбул от византийците).
Възможност за самостоятелно посещение на Военният музей в Чанаккале. Той се намира в парк, обърнат към полуостров Галиполи през протока Дарданеле, където се играе атака на съюзническите войски от Втората световна война. Паркът е разпръснат със стари военни съоръжения и Османска сграда. В парка има интересни експонати, обясняващи кампанията „Галиполи“. Панорамната гледка към водата от парка е друга причина да дойдете тук.

ДЕН 2

Закуска.
По желание допълнителна целодневна екскурзия до Троя и о-в Бозджаада с възможност за разходка и плаж.

Отпътуване за град ТРОЯ! Както се шегуват тук екскурзоводите – още от времето на Троянската война, малко неща са се променили там, защото тези земи винаги са били място на среща между Изтока и Запада. Градът на „Хубавата Елена“, Ахил, Хектор, Менелай, Агамемном и пр. На границата между два континента и две морета, сред руините на величествена древна Троя, отвори врати /края на 2018г./ един от най-значимите съвременни археологически музеи в света, дом на 45-вековно историческо наследство – „Троя“.

Отпътуване за о-в Бозджаада с ферибот.
Малък остров на входа на Дарданелите. Наричат го още Тенедос – старогръцкото му наименование, споменавано още от времето на Херодот, бреговете на който са оформени като дантела. Има невероятно чисти и красиви плажове, както и много исторически забележителности. Заслужават вниманието ни древната крепост Венедик, служила за гарнизон на острова до Първата световна война, както и множество сгради, които пазят отпечатъци от гръцкото минало на тези места. Ще се насладим на бутиковите магазинчета, кафенета и ресторанти, за които сме предвидили специално посещение на един от най-добрите на острова гурме ресторанти. Местността е известна с лозята и виното си, а хората с гостоприемността и спокойствието си.
На острова идват интелектуалците на Истанбул, много артистично и приятно за разходка място.
Свободно време за обяд.

Най-добрият плаж на Бозджаада, на който ще ви отведем това е Ayazma, с най-чистия пясък и море по целия егейски бряг. На плажа можете да си наемете шезлонг, чадър и масичка. Транспорт с долмуш – 20 турски лири в посока.

Връщане с ферибот. Чанаккале. Нощувка.

ДЕН 3
Закуска.
Допълнителна екскурзия до Асос /По желание срещу допълнително заплащане/
Вероятно не е случаен факта, че точно в Ассос, разположен на хълм с една от най-прекрасните гледки към Егейско море! Намира се на територията на модерна Турция в провинция Айвалък, на 87 км южно от Чанаккале и Дарданелите. Там Аристотел полага основите на първата школа по философия.
Посещение на руините на Асос, Храма на Атина, пристанището в селището Бехрамкале, Античният театър. Акрополът на Асос (Бехрамкале) се извисява на 238 м. над морското равнище. Тук през VI в.пр.Хр. е построен храмът на Атина. В момента дорийският храм е пазител на полуостров Бига и на залива Едремит

Посещение на най-големия МОЛ в Чанаккале – 17 BURDA за пазаруване.

или
Свободно време за плаж и разходки.
Нощувка.

ДЕН 4
Закуска.
Освобождаване на стаите. Отпътуване за гр. Кешан. Пресичане на Дарденелите по междуконтиненталния мост „Чанаккале 1915“.
Спиране в гр. Кешан в търговски комплекс 5М Мигрос за покупки. Отпътуване за България. Късно пристига

Цената Включва:

 • Tранспорт с лицензиран автобус 3/4*за международен превоз без нощни преходи;
 • 3 нощувки със закуски в хотел 3+* в центъра на Чанаккале;
 • Представител на ТА Александра Травел;
 • Обслужване на територията на Турция от местната фирма-партньор;
 • Всички пътни и магистрални такси;
 • Посещение на МОЛ 17 Burda в гр. Чанаккале
  • Цената не включва
 • Допълнителни екскурзии по желание – осъществяват се от местната фирма партньор на ТА „Александра Травел“;
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 5000 евро за лица до 65 г. – доплащане 2 лв. на ден на човек; Над 65 г. доп. 4 лв. на ден на човек;
 • Застраховка отмяна на пътуване – 4/5% от стойността на пакетната цена /може да се сключи, най-късно при сключен договор 21 дни преди отпътуване/.
 • Входните такси на посещаваните по програмата обекти – заплащат се задължително в турски лири;
 • Екскурзия „Троя и Остров Бозджаада с плаж Аязма“ – 35 евро на човек / Целодневна екскурзия с автобусен транспорт, лицензиран екскурзовод, включени фериботни такси /при мин. 20 човека//
 • Екскурзия „Асос и Бехрамкале с Кадърга плаж“ – 35 евро на човек / Целодневна екскурзия с автобусен транспорт, лицензиран екскурзовод, включени фериботни такси /при мин. 20 човека//
 • *Обяд на острова на свободна консумация и по желание
 • Горивни и пътнически такси – поради драстичното увеличение на цените на горивата – обявява се 7 дни преди отпътуване.
 • Доплащане за предни места в автобуса (I, II и III ред) – 30 лв;