Ликия – самолет

Древна Ликия – Земя на легенди

Продължителност: 8 дни, 7 нощувки

Дестинация: Фетие, Турция

Транспорт: Самолет

Дати: 02.05.2023;09.05.2023;16.05.2023;23.05.2023;30.05.2023;06.06.2023;13.06.2023

Програма:

Ден 1

Отпътуване с полет София-Анталия-София. Полет от летище София. Кацане на летище Анталия и среща с местния екскурзовод. Отпътуване за Памуккале. Настаняване в 5* хотел на база закуска и вечеря в Памуккале – Collosea Thermal 5*,  Adempira Thermal Resort 5* (или подобен) за 2 нощувки. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

Анталия – Памуккале 230 км., около 3 часa

Ден 2

Закуска.  Туристическа програма в Памуккале. Казват, че ако не сте посетили Памуккале, не сте видели нищо в Турция. Памуккале и Денизли имат 17 геотермални извора с температура на водата от 35 до 100 °c. Каквото и да кажем за този природен феномен, ще бъде малко. Ослепително бели травертини в терасовидно разположени естествени басейни, на фона на контрастиращи зелени пейзажи, в комбинация със свещения град Хиераполис, това определено си заслужава.

Ще посетите античния град Хиераполис. Хиераполис е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Градът е  основан през 261–253 г. пр.н.е. от Антиох II Теос. През 1 и 2 век се създават термални бани, фонтани, театри и храмове. Градът играе важна роля в разпространението на християнството. През 190 г. пр.н.е. пергамският цар Евмен II разширява града, превръщайки го в един от важните центрове в региона.  Градът играе важна роля в разпространението на християнството. В Хиераполис е живял през последните си години апостол Филип заедно с неговата дъщеря. Ще посетите басейна на Клеопатра.  Ще имате възможност да поплувате в същите води, в които е плувала Клеопатра, фараон на Египет. Водата на античния басейн, обичан от Клеопатра, е кристално чиста. В миналото басейна е бил заобиколен от римски храм на Аполон с покрив със сложна орнаментика, поддържан от дорийски колони. Днес представлява римски руини, които са не по-малко впечатляващи. Свободно време за обяд. Следва посещение на текстилен център.

Връщане в хотела.  Вечеря и нощувка в района на Памуккале.

Ден 3

Закуска. Освобождаване на хотела. 

Възможност за полет с балон в Памуккале (срещу допълнително заплащане).  Ще имате възможност да да разгледате бялата планина от птичи поглед, като древните гръцки богове. Ще видите фантастични пейзажи на природата и древния град Хиераполис. Полети над уникалния басейн на Клеопатра.  Ще се насладите на възхитителен изгрев, който никога няма да забравите. Стандартната програма е с 45 минутен полет. За финал на това незабравимо изживяване  ви oчаква изненада – шампанско и сертификат за спомен. Отпътуване за Фетие.

Памуккале – Фетие 190 км., около 2,3 часа

Пристигане във Фетие. Свободно време за обяд и разходка.  Фетие е морски курорт в Турция, разположен на западния бряг на залива Фетие на брега на Средиземно море. Една от историческите особености в града, е че тук са живели най-известните гадатели, имащи огромно въздействие за хода на историята. В древността градът се е наричал Телмес и е известен като един от най-старите градове на Ликия. В IX век от н.е. градът е бил преименуван на Макри, а през 1914 г. е наречен Фетие по името на известен турски летец-изпитател Най-значителния монумент запазен от древния Телмес е скалния некропол. Тези скални гробници изсечени в канарата, която се забелязва от града, датират от VI – IV век пр.н.е. След свободно време за обяд, денят продължава с посещение на градчето Кармиласос (Karmilassos), коeто се намира на 8 км. от Фетие. Средновековното градче датира от 3000 година преди Христа. До 1922 година в това градче е имало близо 25 000 жители. И до наши дни все още са запазени останките на 4 000 къщи, библиотека, няколко малки църкви, ателиета, болници и аптеки, които са доказателство, че е процъфтявал висок социален и културен живот. 

Фетие – Олудениз 15 км

Следва свободно време и  посещение на  залива Олудениз с възможност за плаж  – Мъртво море, намира се на 15 км. от Фетие. Това е истински рай с богата растителност и мек бял пясък, по естествен начин защитен от откритото море. 

Възможност за незабравимо преживяване. Полет с парапланер (срещу долълнително заплащане). Гледката е невероятна – тюркоазени води на лагуната, белите плажове, зелените борови гори, лекият полъх в косите, който ще напомня, че не сънувате, а сбъдвате мечтите си. 

Възможност за посещение на планината Бабадаг с кабинков лифт (срещу допълнително заплащане) 

Отпътуване за Далян или Даламан.  Настаняване в 4* или 5 * звездни хотели на база HB в района на Далян или Даламан (3 нощувки) – Likya Dalaman Resort 5*  Thermal & Spa (или подобни). Вечеря.

Фетие – Далян 70 км., около 1 час

Ден 4

Закуска. Свободно време или

Възможност за допълнителна екскурзия до Далян (срещу заплащане).

Туристичска програма в Далян. Далян придобива популярност през 1986 г., когато предприемачи искат да построят луксозен хотел на близкия плаж, който е място за размножаване на застрашения от изчезване вид морски костенурки карета (caretta caretta). След международно обсъждане, проектът е спрян и сега плажът е защитена територия. 

Пътуването продължава с лодка по живописната делта на река Далян. Ще се насладите на SPA комплекс под открито небе с кални и сероводородни бани, както и термален басейн. 

Следва разглеждане на Ликийските скални гробници, изрязани в скалите и отвесно разположени над водата. Време за обяд (включен в цената).

Ще посетите плажа на костенурките карета, който през 1995 г. печели приз за най-добър плаж в света. Свободно време на плажа Изтузу (Средиземно Mоре). Уникалното му разположение създава една нетипична гледка – само пясъкът отделя делтата на река Далян от морето.

Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка в Далян.

Ден 5

Закуска. Възможност за включване в допълнителна екскурзия (срещу заплащане) до остров Седир и плажът на Клеопатра с включен обяд.

Остров Седир, известен като остров на поезията и любовта. Това приказно райско кътче се намира в залива  Гьокова. Плажът на  Клеопатра омайва туристите с кристалните си, тюркоазени води, римските останки – амфитеатъра, кулите и останките от църква, която някога е построена тук. В онези времена плажовете на Седир били осеяни със скали и камъни, но според легендата влюбеният Марк Антоний докарал с кораби златистия пясък от Египет като доказателство за любовта и предаността си към Клеопатра. Такъв пясък в резултат на много специални геоложки образувания може да се види само на този остров. Всяка песъчинка е с перфектна сферична форма, поради тази причина, този бряг е силно защитен от правителството, за да се предотврати всякакво изземане на пясък от плажа.

Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка

Ден 6

Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване за Демре – Мира и остров Кекова. Възможност за допълнителна екскурзия Демре – Мира и Кекова с включен обяд (срещу заплащане). 

Ще посетите  църквата на Свети Николай Чудотворец, построена през IV в., след новата ера. Църквата се смята за третото по важност религиозно съоръжение на византийската църковна архитектура. В нея ще видите отлично съхранените и до днес фрески и ръкописи от 11-ти и 12-ти век, както и антична каменна мозайка.

Денят, изпълнен с история и красота продължава с посещение на античния град Мира. (древен град в Ликия). Градът е разположен на 140 километра на запад от Анталия и на 48 км на изток от Каш. Скалните гробници Мира се намират на 2 километра навътре. В комплекса има два некропола – Некропол на океана и Некропол на реката. Мира е в Ликийския съюз на 6-те големи града в Ликия. Тук се e намирало най-голямото светилище на Артемида Eleuthera (Кибела), което е разрушено през 141 г. сл.н.е. от земетресение, след това възстановено и според легендата през 6 век разрушено от владиката Николай. Скалните гробници Мира са най – голямото археологическо съкровище на Югозападна Турция. Гробниците са уникално творение от времето на Ликийското царство през 3 – 4 век, издълбани са в огромна скала и са невероятна гледка. Днес Скалните гробници Мира, носят името Демре или Кале, намират се на 25 км западно от град Финикия. Градът е известен със своя амфитеатър (най-големия в Ликия) и с множеството изсечени в скалата над театъра гробници. Целият район на Кале представлява красив парк с множество тропични растения.

Пътуването продължава с яхта към един от 12-те острова на древната ЛикияКекова е малък необитаем остров, около който могат да се видят потъналите във водата руини на древен град, станал жертва на земетресение през II в., както и безброй подводни красоти. Освен с археологическите си находки, остров Кекова е известен и с красивата си природа. Тук е намерил вдъхновение Жак-Ив Кусто и е снимал по тези места „своята“ Одисея. Преди времето за плуване в райското заливче на Средиземно море, се посещава и най-малкото рибарско селище Симена. Обяд по време на екскурзията (включен в цената).

Отпътуване към Анталия. Настаняване в 4* или 5 * звездни хотели на база  HB в Анталия за 2  нощувки –  Lavia Hotels Lara 4+ (или подобни). Вечеря. 

 Демре – Мира – Анталия – 140 км., около 2,3 часа

Ден 7

Закуска. Обзорна екскурзия на Анталия

По време на тура ще видите основните забележителности на града – древните градски стени, Часовниковата кула, площада на Републиката, паметника на Ататюрк, както и емблематичната порта на Адриан. Интерес представлява и един от символите на Анталия – минарето Ивли, чиято отличителна черта е липсата на джамия до него. Време за обяд. Най-приятната част от екскурзията е посещението на впечатляващия водопад Карпуз.

Възможност за допълнителна екскурзия (срещу допълнително заплащане) – посещение на аквариум Анталия.

Ден 8

Закуска. Трансфер до летището в Анталия в обявения час от фирмата партньор. Полет за София.

Таблица с цени:

STANDARD ROOMвъзр в двойна стая1 възр2 възр3 възр
02.05.2023460 Евро / 900 лв563 Евро / 1102 лв920 Евро / 1799 лв1299 Евро / 2542 лв
09.05.2023460 Евро / 900 лв563 Евро / 1102 лв920 Евро / 1799 лв1299 Евро / 2542 лв
16.05.2023506 Евро / 990 лв627 Евро / 1226 лв1012 Евро / 1979 лв1449 Евро / 2834 лв
23.05.2023506 Евро / 990 лв627 Евро / 1226 лв1012 Евро / 1979 лв1449 Евро / 2834 лв
30.05.2023540 Евро / 1057 лв690 Евро / 1350 лв1081 Евро / 2114 лв1558 Евро / 3048 лв
06.06.2023540 Евро / 1057 лв690 Евро / 1350 лв1081 Евро / 2114 лв1558 Евро / 3048 лв
13.06.2023540 Евро / 1057 лв690 Евро / 1350 лв1081 Евро / 2114 лв1558 Евро / 3048 лв

В цената се включва:

 • Директен  полет София – Анталия – София с включени летищни такси и багаж до 20 кг. чекиран и до 8 кг. ръчен
 • Трансфер летище – хотел – летище
 • 2 нощувки със закуска и вечеря в района на Памуккале в 5* хотел  Collosea Thermal, Adempira Thermal Resort  (или подобен)
 • 3 нощувки  със закуска и вечеря в района на Даламан или Далян в 4 или 5* хотел  Likya Dalaman Resort или  Thermal & Spa (или подобен)
 • 2 нощувки  със закуска и вечеря в района на Анталия в  4 или 5* хотел  Lavia Hotels Lara 4+ (или подобен)
 • Туристическа програма в Анталия, Памуккале, Фетие, Далян, Демре-Мира
 • Обзорна обиколка на Анталия с разглеждане на основните забележителности
 • Екскурзоводско обслужване от местен лицензиран екскурзовод на български език, който пътува с групата.
 • Всички трансфери по програмата
 • Медицинска застраховка на ЗК“ЛЕВ ИНС“ с покритие 10 000 евро (за лица до 70 г.)
 • Изпращане на летището от представител на TO

В цената не се включва:

 • Такса гориво (виж забележката по- долу)
 • Мед. застраховка в ЗК“ЛЕВ ИНС“ с покритие 10 000 евро за лица от 70 до 79 г. – доплащане 15 лв
 • Мед. застраховка в ЗК“ЛЕВ ИНС“ с покритие 10 000 евро за лица от 79 до 85 г. – доплащане 30 лв
 • Входни такси: Вход за басейна на Клеопатра в Памуккале – (10 евро); Античния град Хиераполис (10 евро)
 • Застраховка „Отмяна на пътуване“ (виж условията по- долу)
 • Допълнителните екскурзии, извън пакетните цени, посещенията на туристически обекти и входни такси
 • Разходи от личен характер
 • Такса обслужване на екскурзовода и шофьора – 15 евро на човек за целия 

Допълнителни услуги

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕКСКУРЗИИ

 • Всички допълнителни екскурзии се извършват от местен лицензиран екскурзовод на български език.
 • Минимален брой участници за провеждането на допълнителните екскурзии и посещения на туристическите обекти: 20 човека.
 • Последователността на екскурзиите обявени в програмата не се гарантира и може да бъде променена в зависимост от работното време на историческите обекти и трафика в посещаваните населени места.
 • Допълнителните екскурзии се заявяват и заплащат на място на представителя на фирмата партньор.
 • Цената на входните такси е към момента и е възможна промяна.

1.Полет с балон в Памуккале – 160 евро за възрастен 

2.Полет с парапланер във Фетие /Олудениз/ – 160 евро за възрастен 

3.Посещение на планината Бабадаг с кабинков лифт- 10 евро за възрастен 

4.Екскурзия до Далян – 50 евро за възрастен 

Цената включва: трансфери, обяд,  входни такси,  разходка с лодка  по живописната делта на река Далян, посещение на плажа Изтузу и костенурките Карета – Карета, лов на сини раци, Спа център на открито –  с кални и сероводородни бани, както и термален басейн,  разглеждане на Ликийските скални гробници, изрязани в скалите.

5.Екскурзия до Остров Седир и плаж Клеопатра  – 60 евро за възрастен 

Цената включва: трансфери, разходка с яхта, обяд и напитки на яхтата, входни такси, шезлонг и чадър на острова. 

6.Екскурзия до Демре-Мира и Кекова – 65  евро за възрастен

Цената включва: трансфери, обяд и  входни такси,  обиколка с яхта на остров Кекова и потъналия град, посещение на църквата Св. Николай, античния град Мира.