Великден в Албания

Абонирайте се за нашият имейл бюлетин!

Хотели в Саранда: SARANDA Hotel INTERNATIONAL – 4*

ПРОМО цени до 20 МАРТ

На турист в двойна стая: 455 лева

Трети възрастен на редовно легло: 425 лева

Дете 02 – 07.99 г. на допълнително легло с 2ма възрастни в стая: 365 лева 

Дете 08 до 15.99 г. на доп. легло с 2ма възрастни в стая – 399 лева

Единична стая: 599 лева

Пакетната цена включва:

Транспорт с лицензиран за международни превози автобус 3*

3 нощувки със закуски на блок маса

3 стандартни вечери 3-ри степенно меню без напитки в ресторанта на хотела

Медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс” с лимит на отговорност 4000 евро

Трансфер за Великденската литургия в църквата на Саранда ~ 3 км. ( 20 мин. пеш)

Разходка в Саранда

Разходка в Янина

Пакетната цена НЕ включва: 

Музейни такси за обекти посещавани по желание – около 600 леки

Полудневна екскурзия до античен Бутринт и курорта Ксамил – 20 евро възрастен и 15 евро деца до 12 г. (включва трансфер и входна такса), осъществява се при минимум – 15 туриста.

Целодневна екскурзия до Гирокастра и природния феномен „Синьо око” – 25 евро и 15 евро за деца до 12 г. (не включва входни такси за обектите), осъществява се при минимум 15 туриста.

Отстъпки:

на туристи пътуващи със собствен транспорт се приспадат 40 лева от цената!

Забележка:

пътуващите със собствен транспорт се възползват от допълнителните екскурзии само ако има места в автобуса!

за туристи, пътуващи със собствен транспорт в цената НЕ се включва застраховка мед. Разходи в чужбина!

Доплащане: 

медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс” се доплаща от туристи на възраст навършили 69 год. и до 80 год. – 10 лева;

Доплащане за отпътуване при минимум 8 туриста от градовете:

от Пловдив – 70 лева (отиване и връщане)

от Пазарджик – 60 лева (отиване и връщане)

Програма

1 ден (03.05.24): София – Кулата – Янина – Саранда

Сутринта в 06:30 часа отпътуване от София, паркинга на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара по маршрута с възможност за включване на туристи от градовете: Дупница, Благоевград, Симитли и Сандански.

Пътуваме по скоростна магистрала „Виа Егнатия” през територията на Р. Гърция и избираме да влезем в Албания през подходящото КПП, което е и най-краткият по времетраене път до Саранда! В късния следобед пристигаме в албанския курорт Саранда – градът на слънцето, което пленено от красотата му цели 300 дни в годината „не снема очи” от града! Настаняване в хотел Saranda Hotel International – 4*, позициониран на 2-ра линия откъм страната на морето и на разстояние ~ 3 км. ( 20 мин. пеш) от центъра на курорта.

След кратка почивка за освежаване се отправяме на организирана и вълнуваща разходка в Саранда. Царицата на Албанската Ривиера е красиво разположена в живописен залив с формата на подкова, а панорамата към отсрещния остров Корфу, отстоящ само на 2 морски мили е завладяваща! По протежението на целия залив е красивият крайбрежен булевард с дължина около километър, тънещ в зеленина, цветя и прекрасни огромни палми, които ведно с ласкавото слънце създават усещане за тропически ширини.. В разходката си достигаме и до забележителностите: останки от древна синагога, принадлежала в 5 в от н.е на богата общност евреи, православната църква, пристанището и археологическият музей. Свободно време за самостоятелна разходка с възможност да отседнете в някое крайбрежно заведение за чашка кафе или халба албанска бира. За любителите на романтиката и „ловците на уникални моменти” вълненията достигат кулминацията си в прекрасния и уникален залез на Саранда, когато ти се струва, че остров Корфу в отблясъците на залязващото слънце, сякаш плува на повърхността на чудното Йонийско море! Завръщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

2 ден (04.05.24): Саранда – Бутринт – Ксамил – Саранда – 52 км.

Закуска. Свободно време или по желание и срещу доп. заплащане: екскурзия до античния и средновековен град Бутринт, обект от листата на Юнеско.  На разстояние 26 км. от Саранда, на крачка от границата с Гърция и срещу източните брегове на остров Корфу ни очаква естествен парк от 20 кв.км, който ограден е от великолепният канал Вивари, свързващ соленото езеро Бутринт с Йонийско море. В сянката на вековни евкалипти и лаврови дървета сред средиземноморските храсти се спотайва тайнственият античен град Бутринт. Пристъпваме, а легендите оживяват и времена от Троянската война припомнят – за цар Пир ни разказват и знатните му пленици – Андромаха, съпругата на Хектор и Хелен, един от синовете на цар Приам и узнаваме как те мястото избрали, за да вдъхнат живот на днешния Бутринт и „малката Троя” го назовали.. Запознавайки се отблизо с някога грандиозни постройки: административни сгради, площад, обществена баня, светилище на Асклепий и прилежащ амфитеатър, Портата кула и Лъвската порта, ще си дадем сметка за уникалната хармония в строителството на древен Бутринт, дело на четири цивилизации: Елините от времето на Александър Велики, два века по-късно – Римляните, последвани от Византийците и Венецианците. И всяка от тези цивилизации строила, достроявала и обогатявала своя славен Бутринт, който откриваме тук – в тази все още не достатъчно популярна земя на орлите – Шкиперия!

Пътешествието ни вълшебно от Античност в реалността ни връща с разходка в курорта Ксамил, който част е от Национален парк Бутринт.

И тук възхищаваме се на Природата, която с творението си Ксамил ни изумява и разбираме защо курорта определят като тропическият РАЙ на Европа!

Избрала е Природата Албания, за да я дари с това малко райско кътче, изваяла го на тясна ивица земя, обградила тази суша с вода – от една страна са хилядите нюанси в синьо на морето Йонийско, което с усърдие огърлица от плажчета вдлъбнати като усмивки дълбае, а от другата страна добавила и водите на езерото Бутринт. За да бъде пълно усещането за рай на земята, щедро сътворила и четири на брой малки островчета с пищна зеленина и птича песен – същински изумрудени „брошки” насред лазурните води йонийски…И как да не се изкушиш на Близнаците, Смарагдовият, Каменният или Малкият остров на плаж да се отправиш. Свободно време за разходка, възможност за обяд, а защо не и плаж (по това време на годината тук обикновено термометъра отбелязва повече от 25 градуса! Завръщане в Саранда и хотела. Свободно време. Вечеря.

По желание организирано посещение на Празнична Великденска  литургия. Нощувка.

3 ден (05.05.24): Саранда – Синьото око – Гирокастра – Саранда – 110 км.

Закуска. Свободно време или по желание и срещу доп. заплащане: целодневна екскурзия до природния феномен „Синьото око” – един от 18-те извора, даващи началото на река Бистрица и до Гирокастра, град-музей от листата на Юнеско и столица на Албанският Епир.

Впуснете се във вълнуващо пътешествие в земите на Месопотам с древната църква „Свети Никола”, в пътуване до земите на Финия – политически център на древните Каони и гърци, запознайте се с района, в който гръцкото население е повече от малцинство и е естествен център за всички гърци на територията на днешна Албания, предпочели да останат да живеят тук. Любувайте се на пътят, който е все покрай река Бистрица с води толкова бистри, че дори от автобуса броите камъчетата по дъното й и няма да усетите кога пътят ни отведе до един от изворите реката – природния феномен – Синьото око. Свободно време и възможност за чашка кафе преди да продължим пътя си до Гирокастра – столица на албанският Епир.

Гирокастра е уникален град, чиято красота довела до редица имена, с които впечатлените посетители го наричат. За едни е каменният град, за други е град на хилядата стъпки, а за гърците пък е Аргирокастро – Сребърна Крепост, защото спре ли дъждът покривите на къщите му като същинско сребро на слънцето заблестяват!

Разходете се в каменният град и чуйте впечатляващата му история от времена далечни свързани с илирийското племе Арги още, та до времена близки на завоеватели и владетели като Янинският Бонапарт Али паша – строителят на крепостта, като крал Зогу превърнал я в мрачен затвор, като диктатора Енвер Ходжа, превърнал крепостта във военен музей – функция, която изпълнява и до днес. Насладете се на панорамата от Крепостта, „изгубете се” в стария град и пъстрият базар с магазинчета, опитайте специалитети от местната кухня в сенчести ресторантчета…

Завръщане в Саранда и хотела по нов и различен път – един от многото, с които Албания непрекъснато подобрява пътната си мрежа. Вечеря. Нощувка.

4 ден (06.05.24): Саранда – Янина – София

Закуска. В 09:00 часа освобождаване на хотела и отпътуване за България. Попътна разходка за 1,30 часа в Янина – столицата на област Епир в Гърция. Пристигане в София късно вечерта.

Начин и срок на заплащане:

При записване 1-ва вноска 30 %; остатъкът – 14 дни преди отпътуване.  

Необходими документи:

валидна лична карта или задграничен паспорт;

за непълнолетни – нотариално заверена декларация от непътуващия родител/ите в 2 екземпляра оригинал и ксеро копие.

Полезна информация:

Валута: 1 лев = 70,42 Албански леки

България 12:00 часа – Албания 11:00 часа