Бурса и Ескишехир -Турската Венеция

Екскурзия Бурса и Ескишехир /Турската Венеция/

04.05-08.05.2023- 389 лв

3 нощувки със закуски в хотели 3*

Програма

1-ви ден

Отпътуване от Русе около 20:00ч. от Русе .По време на пътуването ще се насладим на невероятните панорамни гледки, пресичайки моста над Босфора, който плавно ни отвежда от Европа към Азия. Продължаваме към Измитския залив в Мраморно море. Ще имаме удоволствието да преминем по четвъртия по големина висящ мост в света и втори в Европа, който беше открит преди две години. Моста е наречен Осман гази, на името на първия султан на Османската империя.

2-ри ден Бурса

Пристигане в Бурса преди обяд. Следобед свободно времеза шопинг .Нощувка.

3 ти ден

Закуска.Бурса-четвъртият по големина град в Турция и първа столица на Османската империя. Разглеждане на забележителностите на града – известната Улу Джами с двадесет блестящи малки купола и забележителен фонтан във вътрешната част. Най-голямата джамия на Бурса е построена от Султан Баязид I Светкавицата. Според легендата по време на битката при Никопол през 1396г. султан Баязид І обещал, че ако победи ще направи 20 джамии. След като удържал победата направил само една джамия, но с 20 купола за да бъде изпълнено обещанието. В ислямския свят тя заема 5 място по значение сред джамиите, в които мюсюлманите ходят на поклонение, като преди нея са джамиите в Мека, Медина, Йерусалим и Дамаск.  

Зелената джамия и Зелената Гробница- 5-ият владетел на Османската държава – Султан Мехмед I превръща Бурса в цветущ и красив град. Израз на просперитета на града е и комплексът, който той строи – джамия, гробница, медресе, кухня и пазар. Стените, пода и саркофазите на джамията и гробницата са великолепно украсени със зелени и тюркоазени глазирани плочи от Изник. Ето защо те се наричат „Зелената джамия“ и „Зеленото тюрбе“ (гробница).

Крепостта и парка Топханеанорамната площадка с гробниците на първите османски владетели – Осман и Орхан Бей. Посещение на Музея „Панорама 1326“, който е един от най – големите панорамни музеи в света, показващ историята на Османската империя и завладяването на Бурса през 1326г. Разходка в Коза Хан – „прословутият път на коприната”, който е уникален с безбройните си магазинчета с копринени шалове – истинско произведение на изкуството.

Свободно време за чаша ароматен турски чай, разходка или посещение на пазари с типични ориенталски стоки и сувенири. Нощувка.
5 – ти ден

Бурса –Ескишехир / Турската Венеция /

Закуска.Отпътуване за Ескишехир.Турската Венеция, градът на бялото злато, но и много повече!Ескишехир е градът на Настрадин Ходжа. Модерен град в Анадола с четвъртия по големина университет в света с почти 2 млн. студенти. Построен по европейски образец Ескишехир пленява със красота и загадъчност.Старата му част напомня много на Копривщица с ниските си цветни къщички. Тук могат да се купят традиционни турски сладкиши, както и типичните за региона накити от морска пяна. Въпросната пяна представлява мек минерал, който се добива само край Ескишехир. Започваме разходката си с парка Сазова. Паркът  е най-популярната забележителност в Ескишехир. Ще имате възможност да видите впечатляващият приказен замък, напомнящ за Дисниленд; азиатският Миниатюрк с 32 макета; най-новият зоопарк „Ескишехир“ с 234 обитатели, построен през 2017 г. – на територията на зоопарка има и тропически изследователски център, Японска градина, Къща на папагалите и още интересни неща, които със сигурност ще ви впечатлят.След парка се отправяме към етнографския комплекс „Одунпазаръ“(без включена входна такса); Куршунлу джамия; музея на восъчните фигури (без включена входна такса); парка „Кент“ с изкуствен плаж. Свободно време за разходка с гондола по изкуствено прокопаните канали на река Порсук, по подобие на Венеция (нощем мостовете над каналите греят в различни цветове).

 Надвечер настаняване в хотела.Вечеря.Нощувка.

5 ти Ескишехир-България     Закуска. Отпътуване за България, пристигане късно вечерта .

Цената включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус за международни превози
 • Пътни и гранични такси;
 • 2 нощувка закуски в Бурса хотел 3*
 • 1 нощувка закуска в Ескишехир хотел 3*
 • Екскурзоводско обслужване
 • Медицинска застраховка за лица до 65год.;
 • Обслужване на място от месни екскурзоводи на български език
 • Автобусна обиколка на Бурса с беседа;
 • Посещение на Крепостта и парка „Топхане“, Бурса с беседа;
 • Посещение на „Улу“ джамия, Бурса с беседа;
 • Посещение на Коза хан, Бурса;
 • Посещение на комплексa Мурад I, Бурса с беседа;
 • Посещение на Ескишехир с екскурзоводкса беседа / етнографския комплекс „Одунпазаръ“; Куршунлу джамия; музея на восъчните фигури; парка „Кент“
 • Посещение на парка Сазова / входните такси за обектите не са включени/

Цената не включва:

 • Входни такси за посещаваните обекти
 • Парк Сазова входните такси на обектите в парка и зоопарка: пиратски кораб – 3 лири ; Замъка – 10 лири; зоопарк – 10 лири; разходка с корабче в реката – 8 лири; гондола – 40 лири за 4 човека
 • Медицинска застраховка за лица от 65 год.-75 год. – 10 лв./За лица 75г.-85г.- 14лв
 • Информация:
 • Входните такси на обектите са с ОРИЕНТИРОВЪЧЕН ХАРАКТЕР и Агенцията не носи отговорност при евентуалната им промяна на място.