Белоградчишките скали, Леденика, Магура-Баба Вида

Белоградчишките скали -пещерите Леденика и Магурата-Крепостта Баба Вида – Черепишки манастир

21.06-23.06.2024

ПЪРВИ ДЕН:

Отпътуване от Силистра в 5:30 и Русе към Враца в 7 :370. Посещение на пещерата „Леденика’’. Пещера „Леденика’’ се намира в Стара планина, на 16 км от Враца. Пещерата е получила името си от красивите, млечнобели ледени образувания, които се получават през зимата в нейното предверие. Дългата около 320 метра пещера има много галерии, които изненадват посетителите с изумителни сталактити, сталагмити и сталактони, формирани в продължение на хиляди години. „Леденика“ е част от Стоте национални туристически обекта.В късния следобед пристигаме във Враца. Настаняване в хотел. Нощувка.

ВТОРИ ДЕН:

Закуска. Отпътуване за Белоградчик. Посещение на Белоградчишките скали и белоградчишката крепост „Калето”.

„Калето“ е една от най-добре запазените крепости в страната и паметник на културата с национално значение. Тази древна твърдина е била изградена сред непристъпни скали, когато българската държава не е била образувана, а Балканският полуостров е бил в пределите на Римската империя.

Отпътуване за пещерата „Магурата“. „Магурата“ е пещера в подножието на Рабишката могила, Северозападна България. Пещерата е от най-големите в България – дълга е около 2500 м. Уникална е заради откритите много скални рисунки от различни епохи по нейните стени.

След като излезем от пещерата ни предстои среща с още една уникална природна забележителност – Рабишкото езеро, което е най-голямото по площ вътрешно езеро в България. Дълбочината му достига 35-40 м. Отпътуване за Видин. Настаняване в хотел. Свободно време. Нощувка.

ТРЕТИ ДЕН:

Закуска. Посещение на крепостта „Баба Вида“ която е единственият изцяло запазен средновековен замък в България. Внушителната сграда се намира на брега на р. Дунав, в североизточната част на Видин. Уникалната ѝ архитектура е запечатана в лентите на над 50 български и чуждестранни филма. Посещение на Черепишки манастир Успение Богородично Манастирът датира от Второто Българско царство по времето на цар Иван Шишман. През 1797 г. в „Успение Богородично“ намира убежище св. Софроний Врачански.В манастира ще видите музеен кът на поета Иван Вазов, параклис – костница, Рушидовата къща и църквата „Св. Георги”. Следобед отпътуваме обратно за Русе .

ЦЕНА: 220 лв

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

•             Транспорт с автобус, лицензиран за туристически превози;

•             1 нощувка със закуска в хотел във Враца;

•             1 нощувка със закуска в хотел във Видин;

•             Водач/ екскурзовод по време на пътуването

застраховка

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

•             Входни такси на посещаваните обекти.

•             Възможност за сключване на застраховка „Отмяна на пътуване“ по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за туризма;

•             Разходи от личен характер.

•             крепост “Калето”, Белоградчишки скали 6 лв , за пенсионери 4

•             Входна такса за пещера „Магурата“ – 10 лв. за възрастен;

•             Входна такса за пещерата „Леденика“ – 5 лв. за възрастен;