Албания, Саранда

Маршрут:

София – КПП Кулата – Янина – Игуменица – Ксамил – Саранда – Гирокастра – Химара – Бутринт – Янина – София

Продължителност:

8 дни / 7 нощувки

Вид транспорт:

Автобус

Дати на отпътуване:

02.06.2024 г.,    09.06.2024 г.,    16.06.2024 г.,    23.06.2024 г.,    01.09.2024 г.,    08.09.2024 г.,    15.09.2024 г.,    22.09.2024 г.,    29.09.2024 г.

датина турист в двойна стаяна турист в дв. стая изглед моредете до 11.99 г. с 2ма възр.трети възрастен на доп. легло
02.06.20241085 лв.1155815955 лв.
09.06.20241085 лв.1155815955 лв.
16.06.20241130 лв.1200815955 лв.
23.06.20241130 лв.1200815955 лв.
01.09.20241130 лв.1200815955 лв.
08.09.20241130 лв.1200815955 лв.
15.09.20241085 лв.1200815955 лв.
22.09.20241085 лв.1155815955 лв.
29.09.20241085 лв.1155815955 лв.

Пакетните цени в DELIGHT Hotel 4* включват:

 • Транспорт и транспортни разходи с лицензиран автобус за международни превози
 • 7 нощувки със закуски на богата блок маса
 • 7 стандартни вечери без напитки три степенно меню в ресторант Лори към хотела
 • Безплатно на стая комплект чадър и два шезлонга на плажа Лори пред хотела. За допълнителното легло в двойна стая шезлонг и чадър е на доплащане!
 • Разходка в Янина – столицата на ЕПИР в Гърция
 • Водач от агенцията по време на целия престой 

Пакетната цена НЕ включва:

 • медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс”: при лимит 4000 евро за туристи до 69 год.: 8 лева. Туристи на възраст от 70 год. заплащат 19 лева. Туристи на възраст 74 г. и 1 ден и до 84.99 г. заплащат – 25 лева! Туристи на възраст от 85 г. и 1 ден – НЕ се застраховат!
 • Шезлонг и чадър за туристите настанени на допълнително легло в двойна стая.  
 • Музейни такси за обекти посещавани по желание в Гирокастра и Саранда около 700 ал. леки
 • Саранда и „Златният час” от замъка Лекурси – 10 евро на турист без значение от възрастта на туриста и включва: трансфер Ксамил – Саранда и посещение в замъка Лекурси. Осъществява се при минимум 20 туриста.
 • Трансфер до античен и средновековен Бутринт – 17 евро на турист с включен входен билет, при минимум 15 туриста
 • Еднодневна екскурзия до Гирокастра и Синьото око – 25 евро (не вкл. входни такси) при минимум 20 туриста
 • Еднодневна обзорна екскурзия Албанска Ривиера с къпане на плажовете: ЯЛЪ и Ламан – 25 евро, при минимум 20 туриста
 • Екскурзия до остров Корфу с разглеждане на града и посещение на двореца Ахилион с местен екскурзовод – 99 евро при минимум 35 туриста

За пътуващи със собствен транспорт – отстъпка от цената – 90 лева!  

Забележка:

 • пътуващите със собствен транспорт се възползват от допълнителните екскурзии само ако има места в автобуса! 

Доплащане за отпътуване при минимум 8 туриста от градовете:

 • от Пловдив – 70 лева (отиване и връщане)
 • от Пазарджик – 60 лева (отиване и връщане) 

Необходими документи:

 • валидна лична карта или задграничен паспорт.
 • За непълнолетни – нотариално заверена декларация от непътуващия родител/ите в 2 екземпляра оригинал и ксеро копие.

Програма на почивката:

1 ден: – Кулата – Янина – Саранда

Сутринта в 06:00 часа отпътуване от София, паркинга на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара по маршрута. Пътуването е през територията на Р. Гърция по скоростна магистрала „Виа Егнатия”още известна като Е – 90 и сме избирали да влезем на територията на Р. Албания през КПП различно от това при Янина – най-краткият по времетраене път до Ксамил!

Пристигане в курорта Ксамил – тропическият РАЙ на Европа привечер. Настаняване в избрания хотел. Вечеря. Нощувка.

2 ден: понеделник: Ксамил – Саранда и „Златният час” на залеза от замъка Лекурси!   

Закуска. Свободно време за плаж и опознаване на курорта. Това, в което ще се убедите в този първи ден е, че в Ксамил не е от значение дали хотела, в който сте настанени е в непосредствена близост до плаж (такива хотели са ограничен брой), защото се натъквате на чудо! Природата тук е сътворила цяла броеница от плажове, разполагайки ги в малки закътани заливи – пясъчни усмивки по протежение на цялата тясна ивица земя, чиято дължина е повече от 3 км. все покрай морето. Дванадесет на брой са организираните плажове с удобства като: душ, съблекални и шезлонги с чадъри, но ако обичате разходките ще откриете и такива, които са „диви” и все още без съвременните удобства. Разходете се, опознайте заливчетата и изберете най-подходящият за Вас плаж и залив…

Ако пък поискате да плажувате на остров и това желание е изпълнимо! Тропическият РАЙ в Ксамил предлага цели четири на брой островчета, пълни с живот: пищна зеленина и птича песен, които местните нарекли:  Близнаците, Смарагдовият, Каменният и Малкият остров. До някои от островчетата се стига с плуване, но можете да отидете и с лодка или водно колело. На островчетата също, както и на останалите плажчета има плажен бар, предлагащ шезлонги и чадъри, напитки и храна.

В късен следобед Ви каним (трансфер с автобуса по желание 10евро) на среща със Саранда от близко и от високо – от птичи поглед в замъка Лекурси на годеницата на Слънцето  да се възхитите!

Срещата от близко протича в организирана разходка по красивия крайбрежен булевард, тънещ в зеленина, цветя и огромни палми, които ведно с ласкавото слънце създават усещане за тропически ширини..

В едночасовата обиколка достигаме до забележителностите: останки от древна синагога, принадлежала в 5 в от н.е на богата общност евреи, православната църква, пристанището и археологическият музей.

В 18:30 часа е време за среща със Саранда от птичи поглед и трансфер с автобуса до замъка Лекурси, който Сюлейман Великолепни на най-високият хълм е съградил!

Тук възторгът ни достига своята кулминация и проследяваме как Слънцето най-после снема очи от годеницата си ненагледна Саранда, как позлатява снагата й и как намята я с мантия царствена, обагряйки небето в пурпурно червено!

Вие сте „ловците на уникални моменти” и запечатвате златният час на прекрасния и уникален залез в Саранда! Завръщане в Ксамил и хотела. Вечеря. Нощувка.

3 ден: Ксамил

Закуска. В 10:00 часа Ви каним (по желание 17 евро, с вкл. входен билет) на разходка  до античния и средновековен град Бутринт – обект от листата на Юнеско

Само на 4 км. от Ксамил и срещу източните брегове на остров Корфу ни очаква спиращият дъха античен град – Бутринт. Приказен тунел от вековни евкалипти ще ни въведе в естествен парк от 20 кв.км. естествено защитен от красивия канал Вивари, свързващ соленото езеро Бутринт с Йонийско море.

Отпуснете се в сенчестата и уханна прегръдка на лаврови дървета и чуйте легенди, които ще ви пренесат във времена, когато днешният Бутринт е античната „малка Троя”, а основателите му са Хелен – синът на цар Приам и спътницата му Андромаха, съпругата на Хектор, който убит е в Троянската война..

Докосваме се до руините на грандиозни за времето си постройки: административни сгради, площад, обществена баня, светилище на Асклепий и амфитеатър, преминаваме през Портата кула и Лъвската порта и се възхищаваме на уникалната хармония в строителството на древен Бутринт, дело на четири цивилизации! Първи са Елините от времето на Александър Велики, два века по-късно – Римляните, а след тях са Византийците и Венецианците. И всяка от тези цивилизации строила, достроявала и обогатявала своя славен Бутринт, който откриваме тук – в тази все още не достатъчно популярна земя на орлите – Шкиперия!

Разглеждането на Бутринт отнема около 1,5 – 2 часа. Завръщане в курорта Ксамил около 12:00 часа на обяд. Свободно време за плаж и разходка. Вечеря. Нощувка.

4 ден: Ксамил

Закуска. Свободно време за плаж. Ако сте любопитни да опознаете околностите на Ксамил, нашият екскурзовод ще Ви ориентира как да достигнете до съвсем близко разположените до курорта Ксамил плажове: плажът на Чайката и плажът на Огледалото, не по-малко живописни и интересни. Вечеря. Нощувка.

5 ден: Ксамил – Синьото око – Гирокастра – Ксамил – 150 км.

Закуска. Свободно време за плаж или за любознателните възможност:  по желание и срещу доп. заплащане: целодневна екскурзия до природния феномен „Синьото око” – един от 18-те на брой извора, даващи началото на река Бистрица и разходка в Гирокастра – столицата на Албанският Епир и град – музей от листата на Юнеско.

Различните възприятия на посетилите Гирокастра (роден град на диктатора Енвер Ходжа) му донасят и названия като: каменният град на хилядата стъпки, наричат го и Сребърна Крепост в превод от гръцки – Аргирокастро.

В това вълнуващо пътуване ще прекосим земите на Месопотам с древната църква „Свети Никола”, ще навлезем в земите на Финия – политически център на древните Каони и гърци или с една дума – пътешестваме и пребиваваме в район, в който ведно със Саранда и чак до Химара се счита за естествен център за всички гърци на територията на днешна Албания, предпочели да останат да живеят тук.

Част от пътя ни е край 25 километра дългата река Бистрица с води толкова бистри, че дори от автобуса виждате камъчетата по дъното й! Разглеждането ни (с месетн екскурзовод) е с начало в града – музей Гирокастра, чиято история, както и наименование са забулени в мистерията на многочислени легенди, които ще чуете. Първи заселници тук преди две хиляди години са илирийското племе арги, които са и строители на крепостта, един от обектите на посещение в нашата разходка. В 16 век тази крепост е допълнително укрепена от Янинския Бонапарт – Али паша, казват, че стените са й дебели цели три метра и е най-голямата крепост на Балканите по дължина! Днес на територията на крепостта се намира военен музей, а самата крепост е сцена на провеждан на всеки пет години – международен фестивал на фолклорната музика на Балканите. Разходката ни обхваща и старият град с местния базар и магазинчета, предлагащи сувенири, все тук е и църквата „Св. Сотир” и старата джамия. Ще посетим и етнографския музей, помещаващ се в къщата, в която е роден диктатора на Албания – Енвер Ходжа. Свободно време за покупки и самостоятелна разходка.

По обратният път към Ксамил ще се докоснем до редкия природен феномен – изворът на бездънното Синьото око. Възможност за обяд или чаша бира сред тази красива природа. Завръщане в хотела по залез слънце. Вечеря. Нощувка.

6 ден: Ксамил – Химара – плаж ЯЛЪ – плаж Ламан – Ксамил – 160 км.

Закуска. Свободен ден за плаж в Ксамил или за любознателните: по желание и срещу доп. заплащанецелодневна екскурзия по Албанската Ривиера – БРЕГУ, както я наричат албанците. 

В 09:30 часа се отправяме на вълнуващо пътуване – пиршество за сетивата и храна за душата! В протежение на 70 километра ще пътуваме по живописен и панорамен път, ще се любуваме на изумителните нюанси в цветовете на Йонийско море и ще бъдем свидетели на дивни гледки.

Първата дивна гледка е тази на крепостта Porto Palermo, разположена на остров свързан със сушата с тесен провлак. Крепостта е строена през 1622 год. от Венецианците, после е притежание на Али паша – Янинският лъв, а турците мечтаят да я притежават, за да я използват за атаките си срещу остров Корфу. Кратка спирка и фотопауза при крепостта.

И още сте във възторга от красивата гледка към крепостта и изненада ви обзема от красотите на закътан плаж – „Горещият плаж” и китното селце Кепаро с триетажната кула на Али Паша изградена в селото и прилежащият му плаж!

Но почакайте да стигнем до градчето Борш с най-дългата плажна полоса в Албания – цели 7 км.!  Отбиваме се в Борш за чашка ароматно кафе на плажа, снимки и гладки снежно бели камъчета за Вашата колекция…  

Нашата основна цел обаче е удивителният плаж ЯЛЪ в района на Химара, покрит с фин пясък, гален от изумрудено сини води. Плажът принадлежи на Химара – древно селище с история от 3500 год. Името си дължи на епископа, който го основава. В антични времена е столица на каоните, едно от четирите елинизирани илирийски племена. Многобройни са забележителностите на Химара, поделена днес на нова и стара Химара. 

Свободно време за плажни забавления – по желание обяд, а в 15:30 часа отпътуване обратно за курорта Ксамил с попътна спирка за плаж и къпане на плажа Ламан – залив защитена природна зона, в който е забранено строителство на хотели и разполага с два плажни бара. Вечеря. Нощувка.

7 ден: Ксамил

Закуска. Свободно време за плаж и разходки или по желание и срещу доп. заплащане: целодневна екскурзия до остров Корфу и двореца Ахилион. Завръщане в Ксамил привечер. Вечеря. Нощувка.

8 ден: Ксамил – Янина – София

Закуска. В 08:30 часа отпътуване за България. Попътна разходка (1,30 мин.) в столицата на Епир в Гърция – красивата Янина на езерото Памвотис. Пристигане в София късно вечерта.