Албания И Македония

Екскурзия и почивка

Скопие – Охрид – Тирана- Круя -Дуръс- Берат-Арденица-Аполония-Билянини извори

Дати :  12.08-17.08.2022 / 21.09-26.09.2022

4 нощувки със закуски и вечери / 1 нощувка в Охрид; 3 нощувки в Дуръс/

Отпътуване от * Добрич ,Варна , Шумен , Търговище, Велико Търново , Севлиево , София

Програма

1 ден Варна – Велико Търново

Отпътуване от Варна  около 21.00ч от ул.Антим I

Отпътуване от Шумен 22:00 от паркинга на Била на бул.Цар Симеон

 Отпътуване от Търговище от ОМВ на околовръстен път около 22:40ч.

2 ден Велико Търново – София –Скопие – Охрид

Отпътуване от Велико Търново Автогара Юг – 00:15ч./сутринта/

Отпътуване от София от пл.Александър Невски около 04:00ч.

Преминаване на ГКПП Гюешево и продължаваме към град Скопие. Пристигане в Скопие около 09:00ч. Кратка пешеходна разходка в Скопие : старият квартал “Вароша”; крепостта “Скопско кале” и църквата „Св.Спас“ със саркофага на Гоце Делчев; музея на Майка Тереза както и възпоменателната плоча на мястото на родната й къща; „Свети Климент“ – най-големият православен храм в Скопие.Около обяд отпътуване за Охрид град ,съчетал в себе си вековна история , блестящ със своята перла – Охридското езеро. Туристическа програма в Охрид: пешеходна обиколка на стария град Охрид и рибарския площад. Самуиловата крепост, Църквата „Свети Климент“; църквата „Свети Панталеймон“, където се съхраняват мощите на Св. Климент; църквата „Свети Йоан Канео“, разположена на висока скала, откъдето се разкрива прекрасна панорама към езерото и града; църквата „Св.Богородица Перивлепта“ , която поради своята автентична архитектура и стенописи е обявена за паметник на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО; църквата „Света София“; античния театър и градската чаршия.Надвечер настаняване в хотела. Вечеря .Нощувка.

3 ден Охрид -Тирана – Круя – Дуръс

Закуска.Около 08:30ч.отпътуване за Тирана. Пристигане в Тирана около 10:30ч. – столицата на Албания,културен и индустриален център на страната, градът съчетава в себе си едновременно съвременна архитектура и забележителни истроически паметници.Автобусна и пешеходна разходка из площад Скендербег- сърцето на града.Разглеждане на паметникът на националния герой на Албания Герг Кастриоти Скендербег, Джамията на Етем бей, Часовниковата кула- символ на града , Дворецът на културата и Националният исторически музей,Руините на Юстиниановата крепост,Операта.Свободно време в Тирана.Около 14:00ч. отпътуване за Круя – крепостен град ,чието име означава“ пролет“ , давал отпор на Османската империя още от 15 век. Тук е роден и националният герой на Албания -Скендербег. Една от най-известните забележителности е именно крепостният замък на героя, който през Средновековието е бранел цялата област. Крепостта Круя е една от най-важните крепости в Албания. Построена е на върха на скалист планински хребет. Нейният периметър е 800 м, като стените й са подсилени с девет кули с различни форми. През XIII век в най-високата част на крепостта е бил построен замък. Крепостта остава единственото непревзето от османците място на Балканите. Свободно време за разглеждане на Националния музей на Скендерберг , етнографския музей и крепостния замък.

Отпътуване за Дуръс. Пристигане надвечер. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

4 ден –Дуръс- град музей Берат – Дуръс

Закуска.Свободно време или * По желание отпътуване за градът -музей Берат. Част от визитната картичка на Албания , град Берат е разположен е на десния бряг на албанската река Осъм и в близост до планината Томор. Населението е около 40 000 души, част от които са християни с български корени.Берат е наричан Градът на хилядите прозорци. Със специфичната си архитектура, белите къщи и разположението им, сякаш кацнали на хълма, прави града изключително привлекателно място за посещение.Основна атракция е замъкът Берат построен от древните Илири около 200 г.пр.Х. и е включен в Свтовното културно наследство на ЮНЕСКО.

Стария град впечатлява с възрожденския си облик ,множеството си запазени църкви като Църквата Свети Михаил построена в скала в южната част на замъка.Уникалната по рода си църква на „ Света Мария от Блашернае“ известна с библейските си стенописи от Никола Онуфри от 1578г.Свободно време за разходка , снимки в старовремския град и обяд.Около 15:00ч. отпътуване за Дуръс.Туристическа обиколка на Дуръс известен в българската история с името Драч. Ще разгледаме Венецианската крепост , Римския Амфитеатър – най-големия на Балканския полуостров ,построен през II век. Джамията Фатух , крайморския булевард както и старите военни бункери в близост до плажа, са само част от местата в Дуръс , които по безспорен начин привличат интерес и внимание през годините на хиляди туристи. Връщане в хотела. Вечеря .Нощувка 

5 Ден  Дуръс –Арденица-древен град Аполония-Дуръс

Закуска.Свободно време за плаж и разходка или  *По-желание екскурзия до град Арденица и манастира“Рождество Богородично“ и древното селище Аполония. Манастир Арденица е единственият действащ манастир на Албанската православна църква. Намира се на 10 км северно от Фиер в окръг Люшня.

Над притвора е изобразен Страшният съд, са изографисани Свети Седмочисленици, Йоан Владимир, Йоан Кукузел и Карло Топия. Манастирът е издигнат от византийския император Андроник II Палеолог през 1282 г. в чест на победата на възстановената Палеологова Византия над Кралство Сицилия в битката под Берат.

На мястото се е намирал още в античността храм на Артемида, откъдето и етимологията Арденица. На 21 юли 1451 г. Скендербег се венчава в манастира за Доника Кастриоти. На това паметно събитие присъстват всички участници в т.нар. лежка лига, в т.ч. и представители на Неаполитанското кралство, Венецианската република и република Рагуза. Георги Кастриоти Скендербег е национален герой на Албания, възпят в народни песни.Отправяме се към град Фиер,в околностите на който се намира Аполония – древно селище, построено през 588 г. пр.н.е. от гръцки колонисти, идващи от Коринт, през I-ви век пр.н.е. използван като крепост от Юлий Цезар срещу Помпей и място, където се е обучавал на военно дело.Отпътуване за Дуръс.Вечеря.Нощувка.

 6 ден Дуръс -Свети Наум – Билянини извори – България

Закуска.Около 08:30ч. отпътуване за България . По пътя посещение на манастирът „ Свети Наум „ и Билянините извори. „ Свети Наум „ – разположен на югоизточния бряг на Охридското езеро сред местност с рядка природна красота. Посещение на църквата „Свети Архангели“, където се намира гробницата на лечителя чудотворец Свети Наум  и параклиса на Света Петка със светената вода. Отпътуване за България около 14:00ч. Пристигане в София вечерта. Пристигане във Варна сутринта на следващия ден.

ДатиНа човек в двойна /тройна стаяДете до 12г.с двама възрастни в стая
Отпътуване от Варна375 лв335 лв
Шумен365 лв325 лв
Отпътуване от Търговище/Велико Търново/Севлиево360 лв320 лв
Отпътуване от София350 лв305 лв

Отпътуване от град Добрич при по малко от 12 човека – доплащане 18 лв на човек в двете посоки

Отпътуване от Добрич при 12 човека и повече – 13 лв на човек в двете посоки

Пакетната цена включва

 • Транспорт с лицензиран автобус  за международни превози.
 • 1 нощувка със закуска и вечеря  в хотел 3* в Охрид
 • 3 нощувки със закуски и вечери в Дуръс в хотел 3*/ 4*
 • Екскурзоводско обслужване
 • медицинска застраховка за лица до 65 год.
 • пътни такси и гранични такси
 • Пешеходна разходка в Охрид с местен екскурзовод на български език
 • Кратка програма в Скопие / около 1ч.30мин.-2 ч. /
 • Обиколки на Тирана и Круя с местен екскурзовод на български език
 • Посещение на манастира Свети Наум и Билянините Извори

 Пакетната цена не включва

 • входните такси за посещаваните туристически обекти по програмата с ОРИЕНТИРОВЪЧЕН характер.

  – входна такса за църквата „Св. Спас“ и музея на Гоце Делчев (120 MKD) в Скопие;

 – входни такси в църквата „Св. Богородица Перивлепта“ (120 MKD) и манастира „Свети Наум“ (100 MKD);Самуиловата крепост – 60 МКD

Круя: Музеят на Скендербег – 200 албански леки / Етнографският музей в Круя – 400 албански леки Берат: Музей на Онуфри – 200 албански леки / Крепостта в Берат – 200 албански леки    Дуръс: Амфитеатъра в Дуръс – 400 албански леки Аполония- 400 албански леки /Тирана-Национален исторически музей- 200 албански леки

 • Разходи от личен характер
 • Екскурзия до град – музей Берат – 10 евро
 • Екскурзия до Арденица и манастира Рождество Богородично, и древния град Аполония – 15 евро
 • Доплащане за единична стая – 150 лв за целият период
 • Горивна такса 35 лв на човек
 • Медицинкса застраховка за лица 65 год.- 75 год. – 10 лв. / от 75г. – 80 г. – 15 лв / лица над 80 год. не се застраховат .

Забележка:

 • Всички допълнителни мероприятия се осъществяват при мин.20 желаещи.
 • Входните такси се заплащат в албански леки и македонски денари на място! Препоръчителна е смяната на валута от България !!!!!!!!!!!!!!
 • Описаните в програмата часове и поредност на мероприятията са ориентировъчни и могат да претърпят промени в хода да пътуването , без това да ощетява пътуващите или да отпадат обекти!!!!!!!!
 • Молим имайте предвид , че програмата е натоварена с оглед на възможността да се видят повече обекти и не е подходяща за трудноподвижни хора!!!!!!!!!!!!!
 • Входните такси на обектите са с ОРИЕНТИРОВЪЕН ХАРАКТЕР И СА упоменати към момента на екскурзията, и Агенцията не носи отговорност при евентуалната им промяна на място в обекта!!!!!!!!!!!

Ориентировъчни валутни курсове:

 1 лв около  70 АLL албански лек

 1 лв около  30 MKD македонски денари

 1€ = 136 ALL

* Часово време: България 12:00 ч. Албания 11:00 ч.